Where are Face Masks required in the EU?

Laatste update: 1 December 2020.

In which countries is there a face mask required? We keep track of it and make it clear on the map of Europe. Here you can see exactly where and when you need a face mask .

Overzicht Mondkapjesplicht in Europa

Waar zijn mondkapjes verplicht?

Overview When face mask to Wear

In this table we show per country when face mask to wear. Most countries make a distinction in obligation to wear one face mask in 1) public transport, in 2) enclosed spaces (such as shops, museums and banks) and 3) outside in public places

We use the 'yes', 'no', or 'sometimes' to indicate whether wearing is mandatory in that particular category. When it says 'sometimes', you can read what this means in the explanation below the table.

 Country Public Transport Enclosed Spaces Outside Vanaf
Albania Yes Yes Yes
Andorra Yes Yes Yes
Belgium Yes Yes Ja ** 12 jr
Bosnia and Herzegovina Yes Yes No
Bulgaria Yes Yes No
Cyprus Yes Yes No 12 jr.
Denmark Yes Yes No 12 jr.
Germany Yes Yes Ja * 6 jr.
Estonia No Soms **** No
Finland Nee ** Nee ** Nee ** 
France Yes Yes Ja **
Greece Yes Yes No
Hungary Yes Yes No
Ireland Yes Yes No
Italy Yes Yes Sometimes *
Iceland Yes Yes No
Kosovo Yes Yes No
Croatia Yes Yes No 6 jr.
Latvia Yes Yes No 13 jr.
Liechtenstein Yes Yes Yes 12 jr.
Lithuania Yes Yes No
Luxembourg Yes Yes Sometimes **
Malta Yes Yes No
Monaco Yes Yes Sometimes **
Montenegro Yes Yes No
Nederland * Yes Yes Nee * 13 jr.
Northern Macedonia Yes Yes Sometimes
Norway Yes No No 12 jr.
Austria Yes Yes No
Poland Yes Yes No
Portugal Yes Yes Sometimes * 
Romania Yes Yes Sometimes **
San Marino Yes Yes Yes
Serbia Yes Yes No
Slovenia Yes Yes No
Slovakia Yes Yes No
Spain Yes Yes Sometimes *
Czech Republic Yes Yes No
Turkey Yes Yes No
Vatican City Yes Yes Yes
UK Yes Yes No leeftijden*
Wit-Rusland Yes Yes No 6 jr.
Sweden No No No
Switzerland Yes Sometimes *** Sometimes *** 12 jr.

 

Extra toelichting voor Nederland * : De Nederlandse overheid heeft per 1 december het dragen mondkapjes verplicht gemaakt in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters. Ook in het onderwijs, met uitzondering van de basisschool, moeten mensen een mondkapje gaan dragen. Bij het uitoefenen van contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional (bv. voor kappers of rij-instructeurs). In het openbaar vervoer was er al een mondkapjesplicht, maar voortaan geldt dit ook in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Nee * :  In het openbaar vervoer was er al een mondkapjesplicht, maar voortaan geldt dit ook in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Nee ** : In Finland is er geen mondkapjesplicht, echter de regering adviseert haar burgers en toeristen om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en in publieke en open ruimtes wanneer er geen afstand gehouden kan worden.

Sometimes * : stricter rules may follow locally where wearing one face mask in public places is required. In Portugal, for example, this applies to Madeira and Lisbon, in Spain to Catalonia, in Belgium to many municipalities such as Antwerp, Hasselt, Maasmechelen and all coastal municipalities.

Soms ** : in Luxemburg, Monaco en Roemenië is een mondkapje overal verplicht waar geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden. In

Soms *** : In Zwitserland beslist ieder van de 26 cantons of er een mondkapjesplicht geldt. Meer dan de helft van de cantons heeft mondkapje in publieke gesloten ruimtes, zoals winkels, verplicht gesteld. Een mondkapje buiten is door verschillende cantons verplicht gesteld waar geen twee meter afstand gehouden kan worden.

Soms **** : In Estland geldt alleen een mondkapjesplicht voor medewerkers in de thuiszorg. De regering in Estland raadt het haar burgers en toeristen wel aan om een mondkapje te dragen.

Ja * : In Duitsland is het nu ook verplicht om in steden met 'Corona Code Rood' op de drukke straten en pleinen mondkapjes te dragen, zoals bijvoorbeeld in de winkelstraten van Frankfurt en Berlijn.

Ja ** : In Frankrijk is het dragen van een mondkapje in veel grote steden, zowel binnen als buiten, verplicht. In België is een mondkapje overal verplicht waar het druk is. In Antwerpen en Brussel is een mondkapje overal verplicht.

Leeftijden * : In Engeland en Wales geldt de mondkapjesplicht voor kinderen vanaf 11 jaar. In Noord-Ierland vanaf 13 jaar. In Schotland vanaf 5 jaar.

 

If you see any inaccuracies, please let us know!

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods